Vypravte se s Bíglem na cestu za poznáním

Možná jste zaznamenali, že v naší laboratoři studujeme opravdu široké spektrum témat. V evoluční biologii, psychologii a parazitologii se toho ale děje ještě mnohem víc. Často jde přitom o výsledky, jejichž důležitost přesahuje hranice úzce vymezených oborů, nebo dokonce biologie jako takové. Ať už se týkají evoluce lidské psychiky a kultury, koevolučního zápasu mezi hostiteli a parazity, velkých mezníků v evoluci života nebo hlavních procesů usměrňujících vývoj všech živých organismů na Zemi, nejzajímavější z našich i cizích objevů postupně rozebíráme na popularizačním portálu Bígl.

Že vám jméno Bígl něco připomíná? Máte pravdu. Na lodi HMS Beagle se za poznáním vydal sám zakladatel moderní evoluční biologie Charles Darwin. Historikové se přitom shodují, že právě objevná výprava kolem světa poskytla mladému britskému přírodovědci klíčové vhledy do fungování přírody, které mu nakonec umožnily formulovat teorii přirozeného výběru.

Objevná cesta s naším Bíglem si neklade tak vysoké cíle (i když, kdo ví). Rozhodně ale vám, biologickým králíkům, nabízí možnost nahlédnout pod pokličku aktuálního biologického výzkumu a držet krok s posledními pokroky na poli evolučního bádání.

Autor: Jan Toman

Leave a Reply

Your email address will not be published.